Hytte med eller uten innlagt vann og strøm

Dette er et spørsmål mange stiller seg når du skal kjøpe seg en ‘ny’ hytte: skal vi kjøre for en helt enkel løsning uten vann og elektrisitet eller skal vi ha disse godene på hytta?

Begge deler kan virke som helt åpenbare løsninger for forskjellige mennesker, og her er det vel bare én ting å si: det kommer an på hvilket mål man har med hytta og hvilke preferanser man har i forhold til ‘luksus’.

Finnes gode løsninger i dag

Når man tenker hytte uten innlagt vann og strøm så er det vel ingen tvil om at mange da tenker iskalde kveldsturer om vinteren ut på utedoet eller at man hele tiden må ut i bekken etter vann. Slik er det jo naturligvis ikke lenger og det finnes fantastisk gode løsninger når det gjelder å løse slike utfordringer på hytta.

12 volts vannpumpe hytte
Det er utrolig hva man kan få til med en manuell fotpumpe eller en 12 volts vannpunmpe!

Når det gjelder vann på hytta, og da kanskje spesielt med tanke på dusjing og slikt, så finnes mange alternativer. Man kan for eksempel benytte seg av en fotpumpe som er helt uten behov for elektrisitet. Her varmer man vann som man heller i en beholder, før man deretter skaper trykk ved å tråkke på en fotpumpe.

Man kan også benytte seg av andre ting som for eksempel en 12 voltspakke hvor du bruker et fritidsbatteri. Også her varmer du opp vann til ønsket temperatur, setter vannbeholderen på utsiden av dusjen før du deretter senker 12-voltspumpen ned i beholderen. Når du åpner kranen vil pumpen automatisk begynne å pumpe vann ut av dusjhodet.

Fordeler med ikke å ha innlagt vann

Mange vil kanskje mene at det ikke finnes noen fordeler med å ikke ha innlagt vann på hytte, men det er det faktisk. Den mest åpenbare fordelen i så måte er at man unngår vannskader i hytten på grunn av frostsprengte rør. Dette er store kostnader som man selvsagt vil unngå, men man må også være nøye med å tømme vannbeholdere og slanger tilhørende utstyr som det jeg har nevnt i denne artikkelen.

Uansett hva du velger så er det viktig at du vet at det finnes løsninger for det aller meste. Den største utfordringen med å ikke ha elektrisitet er jo naturligvis muligheten til å ha jevn oppvarming, men også her har man jo løsninger i form av gassfyrte ovner og komfyrer (til matlaging).

Så: kommer du over en flott hytte som ikke har noen av disse luksusgodene skal du allikevel ikke fortvile: du kan klare deg helt fint med enkle hjelpemidler som fungerer godt. Det blir på en måte som å fricampe med campingvogn!